תסמיני דיכאון
דיכאון הוא שם כולל למספר הפרעות מצב רוח קליניות, אשר מתאפיינות בעיקר במצב רוח ירוד ומאובחנות על ידי פסיכולוגים. לכ כל עצב או מצב רוח רע פירושו דכאון, אך אם התחושות הכלליות ותסמיני הדיכאון אינם חולפים גם בעבור מספר שבועות, ישנו סיכוי סביר שמדובר בדיכאון. דיכאון עלול להוביל לחוסר תפקוד, ובמקרים חריגים גם לרצון להתאבדות, ולכן חשוב לטפל בדיכאון בהקדם.
תסמיני דכאון
ישנם סימנים רבים אשר מצביעים על דיכאון המאובחנות על ידי פסיכולוג. כל תסמין בפני עצמו יכול לנבוע מעשרות סיבות אחרות שאינן דיכאון, אולם שילוב של מספר תסמינים אשר נשארים לאורך זמן עשוי להצביע על דיכאון ברמה כלשהי. לכן יש לשים לב לקיומם של תסמינים אלו. התסמינים הבולטים נחלקים לשלש קבוצות – תסמינים פיזיולוגיים, רגשיים וקוגניטיביים. מומלץ לגשת אל איש מקצוע על מנת לקבל ייעוץ פסיכולוגי מקצועי כבר בשלב הראשון.
תסמיני דיכאון פיזיולוגיים
תסמינים פיזיולוגיים של דיכאון עשויים לכלול עייפות רבה והפרעות שינה – שינה מרובה מאד או לחילופין נדודי שינה. הפרעות באכילה יכולות להצביע על דיכאון – חוסר תיאבון או לחילופין אכילת יתר, עליה או ירידה חריגה במשקל, וכולי. הפרעות במערכת העיכול גם הן נלוות לעיתים לדיכאון – עצירות, שלשולים וכדומה. סימנים נוספים יכולים להיות הפרעות בראיה, רתיעה מרעש, רתיעה ממגע ועוד.
תסמיני דיכאון רגשיים
פסיכולוגים מספרים כי אדם אשר סובל מדיכאון עלול לחוש עצבות וייאוש קיצוניים, להגיע להתפרצויות זעם או בכי, ולחוש תנודות חריפות במצב הרוח. מיעוט בפעילות, במיוחד חברתית, גם היא סימן בולט של דיכאון. וכן הסתגרות בבית, חוסר חשק לדברים שהאדם נהנה מהם בעבר, כמו ספורט וכדומה. אחד הסממנים הבולטים ביותר מבחינת פסיכולוגים הינו חוסר חשק ליחסי מין גם הוא תסמין בולט. בנוסף, הסובלים מדיכאון עלולים לחוש תחושה של ריקנות וחוסר משמעות, חוסר אונים וחוסר תקווה, שנאה עצמית או ביקורת עצמית חריפה, ועוד.
תסמיני דיכאון שכליים (קוגניטיביים)
הדיכאון עלול להשפיע גם על היכולות השכליות של האדם, מה שעלול לגרום לירידה ביכולת הריכוז ובזיכרון, להססנות רבה, לקושי בהערכת השלכות של מעשים או בחשיבה לטווח רחוק, לחשיבה פסימית מאד ואף למחשבות אובדניות. מחשבות אובדניות כוללות מחשבות כלליות על התאבדות, מחשבות על פגיעה עצמית, מחשבות על התאבדות ובמקרים חמורים אף ניסיונות התאבדות ממשיים.