עסק משפחתי הוא צורה מקובלת ורווחת בחברות רבות, במיוחד בארצות המתפתחות, שבהן עדיין הפרנסה מרוכזת סביב החקלאות, או סביב מפעלים קטנים לייצור ביתי. החקלאות הייתה תמיד עסק משפחתי, כאשר המשפחה המורחבת, החמולה, ולעתים השבט כולו חולקים ביניהם את התפקידים.
גם תעשיינים, סוחרים, בעלי מלאכה ובעלי מקצועות חופשיים עובדים במה שניתן לראות כ”עסק משפחתי”, ואף רואים בצורה זו התגשמות של משאלה לגבי חוסן המשפחה, שמירת המשאבים בתוך הבית, והמשכיות בין דורית או המשכיות של יחיד המעביר את עסקיו לצאצאים. בקצרה, כמו שניתן לראות לפעמים בסדרות בטלוויזיה, “הכול נשאר במשפחה”.
עסק משפחתי, גם המשגשג והמצליח ביותר, הוא מקור לא אכזב למתחים, גילויי יצרים, אהבה ושנאה, תחרות וקנאה, כאב ושמחה, הכול משתלב ומתמזג בתוך העסק, והופך אותו למקום שוקק חיים ומורכב, מקום שהעובדים בו חשים הגנה ובטחון אבל גם מרגישים פגועים ודחויים.
במיוחד כאשר מדובר בעסק משפחתי שבו עובדים מלבד הבעל והאישה גם ילדים, חתנים ואפילו נכדים. כמו כל עסק כך גם העסק המשפחתי שואף להצליח ולשגשג, להיות רווחי, איתן ומבוסס. אך לא פעם השאיפות מתנפצות אל סלע המציאות.
יתרונות של ייעוץ פסיכולוגי לעסקים משפחתיים
הייעוץ הפסיכולוגי לעסקים משפחתיים מאפשר לזהות מרכיבים רגשיים שמתמזגים אל תוך העסק ומשפיעים על התנהלותו.
הייעוץ הפסיכולוגי יוצר סדרי עדיפויות ואף שינויים בהיררכיה המשפחתית, כדי לבודד את העסק מנושאי הזוגיות והמשפחה. הייעוץ הפסיכולוגי מאפשר לבני המשפחה להתמקד בטובת העסק. מצד שני, עוזר הייעוץ הפסיכולוגי לעומדים בראש העסק המשפחתי לא לשכוח את האינטרסים המשפחתיים, ולא לפגוע ביקיריהם בגלל החלטות עסקיות. הייעוץ הפסיכולוגי לעסק המשפחתי מאפשר לטפל לא רק בבעיות המשפחתיות אלא גם ביחידים בתוך המשפחה, ומסייע לא לגרור בעיות שלא נפתרו בבית לתוך העסק.
באופן זה, האב יהיה אב טוב יותר למשפחתו והמנהל – מנהל טוב יותר לעסק שבאחריותו.
שאלות שמתעוררות סביב עסק משפחתי
• האם ניתן לעשות הפרדה בין החיים ביחד כזוג לבין השותפות העסקית?
• האם השותפות העסקית מוסיפה או גורעת מחיי הנישואים? האם העסק יוצא נשכר?
• האם השהות הממושכת זה לצד זו רוב שעות היום פוגעת או תורמת לזוגיות?
• אילו משברים צפויים בעסק המשפחתי וכיצד ניתן להתמודד אתם?
• כניסת הדור השני במשפחה לעסק או צירופו של חתן, האם הם מאיימים על המשכיות העסק במתכונתו הנוכחית?
• כניסת בן הדור הצעיר לעסק המשפחתי האם פירושה להעניק לו מיד את תפקיד המנכ”ל, או להעביר אותו תחילה בכל שלבי המפעל?
• מי אמור לרשת את העסק – הבן או הבת, או אולי המנהל/ת הראוי/יה יותר מהם?
• כיצד ניתן לשמור על המסורת, תפיסת העולם והתרבות של העסק המשפחתי?