מה זה טיפול בדיכאון? דיכאון הנה מחלה או הפרעה פסיכולוגית חמורה הגורמת לאדם הנמצא בה להיות עצוב באופן מתמשך, להרגיש חסר תקווה, פאסימיות, להרגיש אשם או לחוש אשמה, וכן להיות חסר אונים. אדם הנמצא במצב רוח דיכאוני יאבד את העניין שהיה לו לגבי עיסוקים, פעילויות, מקצוע, ותחביבים שבהם עסק בעבר, שכן מצב זה גורם לאנשים לצמצם את תפקודם בחיים באופן משמעותי.
נראה שאין אדם שלא השתמש אי פעם בחייו בביטוי “דיכאון” בצירופים השונים, כדי לבטא תחושות שונות.מביטויים כמו איזה דיכאון המבחן הזה, אני מבואס/מדוכא מהיחס הזה, לא מעט שימושים במונח.
דיכאון, כפי שהוא מוגדר בספרי הרפואה, הוא מצב אקוטי הרבה יותר מרב המצבים הללו והשימוש במונח באופן השגרתי שבה.
לתופעה יש השלכות קשות על האדם, חלקן ממושכות, חלקן ארעיות, חלקן מובילות למצבים נפשיים גרועים ולעיתים לנסיונות התאבדות ועל כן הפכה התופעה לאחת המגיפות המדוברות בעולם המערבי.
נראה שמימדי התופעה חוצים גבולות, מגזרים, גילאים וכל קריטריון אחר, שיעורי הופעה מצויים בעלייה מתמדת, בנסיבות השונות, ונראה שבעולם שבו אנו חיים לא חסרים סיבות ו”טריגרים” לתופעה.
החרפת מימדי הדיכאון במאה ה-21
נראה שלטכנולוגיה, תמיד עם היתרונות הרבים שלה, נלווים לה לא מעט קשיים ומכשולים אחרים.אם נבחן את מהפיכת התקשורת רחבת ההיקף, שמתחוללת פה החל מסוף המאה הקודמת, שסמלה הוא האינטרנט, הרי שהיא שינתה את פני העולם ללא היכר.
כיום רבים מבלים שעות רבות מול המסך ופחות בסביבה אנושית, השינוי הזה אולי לא נבחן מספיק, אך ברור שיש לא היבטים פסיכולוגים מרחיקי לכת.
אורח החיים השוחק, הריצה אחרי הישגים, נכסם, קריירה כל אלה מכבידים יותר מתמיד על נפש האדם, ולעיתים מעוררים מוצקות נפשיות כמו דיכאון או התקפי חרדה למיניהם ובמקרים חמורים יותר לתופעות הרבה יותר קשות.
טיפול בדיכאון
לדיכאון צורות, מניעים, ורמות שונים שכל אחד מהם משפיע על אופן הטיפול ומרכיבי הטיפול. התופעה הפכה לגורם מספר אחד בפניה אל טיפול בדיכאון, או אל “ספת הפסיכולוג”.
טיפול בדיכאון באמצעות גורם נפשי מוסמך, עשוי לסייע מאוד במצבי דיכאון, אולם לא כל דכאון רצוי שייפתר רק באמצעות טיפול בדיכאון ובמקרים קיצוניים יותר יש צורך בשיטות רפואה קשות יותר.
נפש מדוכאת, לא ניתן לשחרר באמצעות ביקור במסעדה יוקרתית, טיול מפנק לחו”ל, או כל פתרון זמני אחר, יש צורך בבחינה מעמיקה של הנסיבות שהובילו לאותה תחושה, ושוב לא מדובר בדיכאון כשימוש במונח למצוקה או ייאוש רגעי, אלא לתופעה מתמשכת וקשה יותר.
החל מאיזה גיל מומלץ להתחיל טיפול בדיכאון?
למען האמת טיפול בדיכאון עמוק או טיפול בדיכאון קל יכולה להגיע כמעט בכל גיל, אך אצל מבוגרים לטיפול יש משמעות גדולה יותר ואת התוצאות ניתן לראות לטווח הרחוק. אני בתור פסיכולוג אשר מספק טיפול בדיכאון למבוגרים רואה את השינוי שחל במטופליי מתחילת התהליך ועד סופו דבר שלא ניתן לתאר במילים. כך שאין בדיוק גיל שבו דיכאון טיפול יהיה יותר מומלץ, אך אם יש אפשרות לחכות לגילאים יותר מתקדמים בהם לכל אחד מהצדדים יהיה עניין בטיפול והמטופל יבין את השלכות הטיפול זה יהיה הרבה יותר עדיף. מבוגרים רוצים לחזור לחיים נורמטיביים, ולכן הם יהיו מחויבים לטיפול וישתפו פעולה לכל אורכו מה שבהכרח לא ניתן להגיד על ילדים שהוריהם מחפשים אחר דיכאון טיפול.
מה ההבדל בין השיטות טיפול בדיכאון עמוק או קל?
דיכאון הוא דיכאון, זה לא משנה אם מדובר על טיפול בדיכאון קל או עמוק. עליכם לזכור כי גם הדיכאון העמוק התחיל בתחילת דרכו בתור דיכאון קל אך חוסר טיפול והיעדר אמצעים גרמו לו להפוך להיות דיכאון עמוק יותר. כמובן שההבחנה בין טיפול בדיכאון עמוק או טיפול בדיכאון קל חייבת להיעשות על ידי איש מקצוע אשר חי את התחום ומכיר את ההבדלים בין סוגי הדיכאונות השונים. מה שנראה לאדם הממוצע בתור דיכאון קל יחסית, יכול להתברר בסופו של יום בתור דיכאון עמוק אשר יכול להיות מסוכן מאוד למי שסובל ממנו.
טיפול בדיכאון – כמה מפגשים נחוצים?
דיכאון טיפול זה משהו מאוד אינדיבידואלי, ואופן הטיפול נקבע מטיפול לטיפול ועל פי התפתחותו והגבתו של המטופל לאופן הטיפול ולשיטה שבה המטפל נוקט. לכן קשה מאוד להגיד בתחילת התהליך של טיפול בדיכאון לכמה טיפולים יזדקק המטופל או בתוך כמה זמן יהיה ניתן לראות שינוי. דיכאון טיפול תלוי בעיקר בכם, וככל שתתמידו ותשתפו יותר את הפסיכולוג המטפל בכם כך האפקטיביות של אותו טיפול בדיכאון תגדל והתהליך יהיה הרבה יותר יעיל מהר. אך לפני שחושבים על כמות הטיפולים של טיפול בדיכאון, חשוב מאוד לחשוב על התוצאה הסופית ועל ההגעה ליעד שהצבתם לעצמכם.